sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Albina

Este o insectă zburătoare de culoare galbenă , cu dungi negre sau gri . Culoarea diferă în funcţie de specie . Are un corp mic , acoperit cu păr scurt şi des , în timp ce pe ultima pereche de picioruşe articulate prezintă o perie şi un coşuleţ . Cu peria adună polenul care s – a prins pe corpul păros şi îl foloseşte pentru apărare , este situat la capătul abdomenului , lângă o punguliţă cu venin . Albina injectează venin în miere , împiedicând astfel alterarea ei . Există mai multe specii de albine : unele sunt solitare , în timp ce altele trăiesc în colonii numite stupi .

Talie : Cea mai mică specie abia atinge 2 , 1 mm , pe când cea mai mare poate ajunge la 39 mm lungime .

Greutate : O albină lucrătoare are în jur de 90 mg , în timp ce un trântor sau o regină au până la 170 – 180 mg .

Hrana : Se hrănesc cu nectarul florilor ( ca sursă de energie graţie conţinutului de zaharuri ) şi cu polen ( ca sursă de proteine , folosit la hrănirea larvelor ) .

Înmulţire : Se înmulţesc prin ouă depuse de regină ( matcă ) . Ea poate depune chiar şi 300 de ouă pe zi . Este protejată şi hrănită de lucrătoare , fiind singura capabilă să se reproducă cu trântorii .

Unde trăieşte : Cu excepţia zonelor polare , a altitudinilor mari şi a unor insule oceanice , albinele sunt răspândite pe întreg Globul .

Foloase : Sunt cele mai importante insecte polenizatoare , purtând polenul din floare în floare . Albinele produc mierea din nectarul şi polenul florilor , care este fermentat în guşă cu ajutorul salivei .

Familia sa : Stupul are trei categorii de indivizi : matca , lucrătoarele şi trântorii . Masculii poartă numele de trântori , datorită faptului că nu se implică în procesul producerii mierii , dar nici în cel de îngrijire a puilor . Ei au rolul doar în procesul de înmulţire .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu