sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Libelula

Este o insectă acvatică ( cea mai mare parte a vieţii sale ) , prădătoare , care are un corp alungit şi două perechi de aripi membroase . Deşi are trei perechi de picioare , libelula nu este capabilă să meargă , folosindu - le doar la susţinere . Zboară în schimb foaarte bine , fiind cea mai rapidă insectă zburătoare . Are ochi compuşi .

Talie : Majoritatea speciilor au 5 - 8 cm , dar anvergura aripilor poate ajunge până la 20 cm .

Greutate : Greutatea unei libelule ajunge până la 3 g .

Hrana : Se hrăneşte cu ţânţari , insecte mici , mormoloci şi alte nevertebrate din preajma bălţilor , pe care lle prinde din zbor .

Înmulţire : Se înmulţeşte prin ouă , pe care le depune pe tulpinile plantelor acvatice sau în noroi . Ouăle se transformă în nimfe , care îşi petrec întreaga viaţă în întregime sub apă , hrănindu - se cu animale acvatice . Nimfa trăieşte de la şase luni până la cinci ani , în funcţie de temperatura apei şi de cantitatea de hrană .

Unde trăieşte : Întâlnim libelule în toate regiunile temperate şi tropicale ale lumii , în apropierea lacurilor , a bălţilor şi a râurilor .

Foloase : Libelula joacă un rol important de polenizator în ecosistemul acvatic în care trăieşte . De asemenea , este o sursă de hrană pentru alte animale din acest ecosistemc.

Familia sa : Masculul are un comportament teritorial , vânând masculii intruşi care intră în zona sa .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu