duminică, 22 ianuarie 2012

Fluturele

Puii trec printr - o metamorfoză spectaculoasă începând de la stadiul de omidă , continuâd cu cel de nimfă şi ajungând , în cele din urmă , la cel de adult . Acest ultim stadiu are ca trăsătură dominantă aripile frumos colorate . Coloritorul le conferă fluturilor un aspect plăcut , având însă însă şi un alt rol : acela de a ţine inamicii la distanţă . Corpul fluturelui adult este alcătuit din cap , torace şi abdomen , fiind foarte păros . Au ochi compuşi bine dezvoltaţi , antene lungi , măciucate şi picioare articulate , terminate cu gheare , cu care se susţin pe petalele florilor .

Talie : Aripile fluturilor au în general o anvergură de până la 12 cm .

Greutate : În medie , un fluture cântăreşte aproximativ 27 - 75 g .

Hrana : Fluturii se hrănesc cu nectarul florilor .

Înmulţire : Se înmulţesc prin ouă , depuse de femele pe frunzele planelor cu care se hrănesc . Astfel , omizile care vor ieşi din ou vor avea hrana la îndemână .

Unde trăieşte : Îl întâlnim în întreaga lume , excepţie făcând zonele foarte aride şi celeîngheţate .

Foloase : Sunt foarte îndrăgiţi de către colecţionari , studiul şi conservarea lor devenind o pasiune . Asemenea albinelor , fluturii ajută în procesul de polenizare .

Familia sa : Masculii simp femelele de la distanţă . Acestea emană un miros specific , după care pot fi cu uşurinţă recunoscute . Fluturii adulţi nu trăiesc mult .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu