sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Furnica

Furnicile sunt insecte sociale , care trăiesc în colonii (muşuroaie ) de până la mai multe milioane de indivizi , având o organizare a coloniilor foarte avansată . În funcţie de specie , furnicile sunt negre , roşii sau chiar verzi , iar unele specii tropicale au un lucru metalic . La fel ca alte insecte , furnicile au corpul compus din cele trei segmente majore : capul , toracele şi abdomenul . Primul segment din abdomenul furnicii fuzionează cu spatele toracelui . Capul furnicii este legat de torace . Toracele poartă trei perechi de picioare articulate , fiecare terminându – se cu o gheară care le ajută să urce şi să stea agăţate de suprafeţe . La masculii şi la tinerele regine , toracele conţine două perechi de aripi .

Talie : În funcţie de specie , furnicile au între 1 – 10 mm lungime .

Greutate : Variază în funcţie de specie .

Hrana : Se hrăneşte cu insecte , seminţe , ciuperci , uneori chiar şi furnici .

Înmulţire : Se înmulţeşte prin ouă de puse de matcă .

Unde trăieşte : Cu excepţia zonelor polare , găsim furnici pe tot cuprinsul Globului .

Foloase : Furnica protejează arborii prin faptul că se hrăneşte cu insectele care îi distrug , dar şi prin galeriilor subterane pe care le sapă şi care ajută la oxigenarea rădăcinilor copacilor .

Familia sa : Membrii unei colonii de furnici de furnici se împart în categorii numite caste , fiecare dintre acestea având un rol diferit . Furnicile îşi împart sarcinile de lucru dinăuntrul coloniei , cum sunt săpatul tunelelor , creşterea vlăstarelor , colectarea hranei şi depunerea ouălor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu